Baba ir Latgales fenomens, kura ada zeķes, lasa avīzes, marinē konservus ziemai, slauc govis, uz piena galda nodod pienu, ravē dārzu, cep speķa pīrāgus un dara citas lietas, ko babas parasti dara. Taču tādas babas mūsdienās piedzīvos vien retais. 

Attīstoties tehnoloģijām un dzīves līmenim uzlabojoties, jaunā Alfa paaudze jeb digitālie mazuļi tādu babu neatcerēsies.

Tomēr daudzi joprojām atceras vasaras laukos pie vecmammas, kad pēc siena savākšanas šķūnī uz tā varēja nakšņot. No rudzu stiebra dzert siltu pienu vai govs pļekas dekorēt kā kūkas, kamēr vecmamma slauca govi. Diemžēl lauki pamazām izmirst, un līdz ar pēdējo govi izmirs arī šīs atmiņas.

Apvienojot klasisko un laikmetīgo, izstādē “Baba, kurū škārsteikla bārni vaira napīdzeivuos”, ir attēlota 75 gadus vecās Valentīnas Priževoites dzīve Latgales laukos. Izstādē ir izstādītas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) bakalaura studiju programmas "Dizaina tehnoloģijas" 3. kursa studentes Amandas Anusānes gan iepriekš dokumentētās, gan speciāli izstādei fotografētās bildes.

Izstādes ekspozīcijas veidotāja ir Liāna Merņaka, arī RTA Inženieru fakultātes bakalaura studiju programmas "Dizaina tehnoloģijas" 2. kursa studente. Izstāde ir sadalīta trīs daļās.  Sākumā apmeklētājs ienāk verandā, kas atver durvis uz babas pasauli. Vēlāk nonāk siltajā galā, kur iegrimst patīkamās atmiņās, bet attopas aukstajā, kur satiekas ar nākamo vecmāmiņu paaudzi, kas attēlota mākslīgā intelekta rīka Leonardo AI ģenerētajās bildēs no Amandas Anusānes fotogrāfijām. Aplūkojot izstādi, rīkotājas aicina padalīties ar savu apmeklējumu, izmērot spiedienu un to pierakstot uz galda.

Izstādes mērķis ir panākt, lai apmeklētājs pēc iespējas izteiktāk izjūt šo babu ikdienu un apzinās, ka šī babu paaudze mazbērniem drīz vien būs pavisam nezināmā paaudze.

Izstādes īstenošanu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība ar līdzfinansējumu no Radošo darbu konkursa. Izstādi Lūznavā var apmeklēt līdz 10. novembrim, taču vēlāk tā ceļos citur.

Amanda Anusāne,

 RTA studiju programmas "Dizaina tehnoloģijas" studente

Foto: Natālija Brokāne