Septembra beigās projekta vadītāja, asociētā profesore un vadošā pētniece Jeļena Lonska kopā ar projekta asistenti, RTA kopīgās doktora studiju programmas “Ekonomika un uzņēmējdarbība” promocijas grāda pretendenti Jutu Dekšni piedalījās 4. Starptautiskajā konferencē “RETASTE 2024: Rethink Food Resources, Losses, and Waste”, ko katru gadu rīko Hellenic Mediterranean University (Krēta) un Harokopio University (Atēnas). Konferences pamatdevīze ir pārtikas resursu atbildīgs patēriņš, pārtikas zaudējumu un atkritumu samazināšana, kā arī aprites ekonomikas veicināšana. 

RETASTE 2024 konferences mērķis bija rast ilgtspējīgus risinājumus pārtikas resursu patēriņam, dalīties pieredzē par pārtikas atkritumu samazināšanu un resursu atkārtotu izmantošanu, pulcējot kopā zinātniekus, uzņēmējus un politikas veidotājus no tādām valstīm, ka Grieķija, Vācija, Francija, Itālija, Spānija, Zviedrija, Norvēgija, Somija, Latvija, ASV, Kanāda, Brazīlija, Malaizija u.c.

Konferencē tika noprezentēti divu projekta pētījumu “Testing Interventions to Reduce Plate Waste in School Catering in Latvia” un “Assessing Schoolchildren's Awareness and Perceptions of Food Waste and School Catering: A Study of Rezekne City Schools, Latvia” rezultāti, kas tuvākajā laikā arī tiks nopublicēti zinātniskajos žurnālos. 

Savukārt, projekta zinātniskais raksts “Knowledge-Based Recommendation System for Plate Waste Reduction in Latvian Schools” (autori: S.Kodors, J.Lonska, I.Zarembo, A.Zvaigzne, I.Apeināns, J.Deksne) jau ir nopublicēts MDPI “Sustainability” Q1 kvartiles zinātniskajā žurnālā, speciālizlaidumā “Sustainable Food” (Sustainability 2024, 16(19), 8446):

 https://doi.org/10.3390/su16198446 

Šo pētījumu finansē Latvijas Zinātnes padome, projekts “Intervenču testēšana un uz zināšanām balstītas rekomendāciju sistēmas izstrāde pasniegtā ēdiena atkritumu traukos samazināšanai skolu ēdināšanā Latvijā”, Nr. lzp-2022/1-0492.