Tika apmeklēta izstāde “Furniture & Design Isle 2022” Ķīpsalā. Izstādes pirmajā zālē bija iespēja redzēt jaunākās mēbeļu, dizaina aksesuāru, gaismas ķermeņu u.c. kolekcijas no dažādām valstīm, bet otrajā zālē – apskatīt profesionālā dizaina konkursa “Dizaina arēna” skolu un augstskolu darbus, kā arī dizaina profesionāļu jaunākos veikumus dizaina jomā Latvijā. Šīs izstādes vienā no stendiem bija eksponēti arī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas dizaina studiju programmu studentu darbi – kvalifikācijas, diplomprojektu un maģistra darbu planšetes, funkcionāli-dekoratīvi objekti – kafijas galdiņi un sēžamie objekti, maģistra programmas “Dizains” izdotās grāmatas un modes dizaineru izstrādātie tērpi. 

Izstādes laikā notika dizaina konference “Pasaule bez iepakojuma... Vai tas iespējams?”, dažādisemināri, piemēram, sadarbībā ar “Sadolin” Latvijas Dizaineru savienības rīkotais seminārs “Toņu tendences 2023. gadā”, konsultācijas ar interjera dizaineriem un citiem speciālistiem. Šī izstāde ir īpaši noderīga topošajiem interjera dizaineriem, jo bija iespēja paplašināt savas profesionālās zināšanas interjera dizaina jomā, iepazīt jaunus uzņēmumus un dizainerus arī nākotnes sadarbībai. Plašajās un daudzveidīgajās ekspozīcijās ikviens students varēja smelt iedvesmu no citu dizaineru piemēriem, viņu idejām, kā arī noklausīties sev interesējošas konferences un semināra tēmas.

Lai kļūtu par profesionāli savā jomā, ir jāsāk ar lietišķās mākslas un dizaina attīstības izpēti, tāpēc viena no mācību ekskursijā apmeklētajām vietām bija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.Pastāvīgā ekspozīcija iepazīstina ar Latvijas vadošo dizaineru un mākslinieku darbiem laikā no 19. gs. beigām līdz mūsdienām. Dotie dizaina piemēri ne tikai iedvesmoja jaunām idejām, bet arī deva iespēju izprast dizaina pirmsākumu pamatus kopējā dizaina attīstības kontekstā. 

Ikviens izveidotais interjera dizains ir mākslas darbs, ko rada dizainers, tāpēc māksla ir viena no galvenajiem iedvesmas avotiem. Iespēja gūt iedvesmu mākslas darbos studentiem bija apmeklējot Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Studenti atrada un atklāja bagātīgu informācijas klāstu par Latvijas un pasaules vizuālās un dekoratīvās mākslas attīstību. Bija iespēja apmeklēt izstādi “Vērtību zīmes”, kas iepazīstina ar Latvijas Bankas kolekcijas monētām. 3. kursa interjera dizaina studentes pārsteidza tas, ka katra monēta ir kā miniatūrs mākslas darbs, kurā iekodēts universāls vēstījums. Šī izstāde deva labu piemēru tam, kādai jābūt izcili izstrādātai koncepcijai un pasniegtajai idejai. Izcilos koncepcijas piemērus ir vērts izmantot savos nākotnē risinātajos interjera dizaina projektos kā iedvesmas avotu, izstrādājot savas dizaina koncepcijas.

Paldies Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai par sniegto iespēju!


Studiju programmas ”Interjera dizains” 3. kursa studentes Daira Aleksandroviča un Laura Bogdanova