No 2025. gada RTA iekļausies Rīgas Tehniskās universitātes ekosistēmā. Tas nozīmē, ka uzsākot studijas akadēmijā, absolventi saņems Rīgas Tehniskās universitātes diplomu.

Tie, kuriem interesē modes un apģērba dizaina tendences, aicināti iepazīsties ar RTA studiju programmu “Apģērbu dizains un tehnoloģijas”. Šomēnes no studijām mobilitātes programmā ERASMUS+ Turcijā Dokuz Eylul Universitātē, atgriezusies un savā pieredzē dalās 2. kursa studente Evika Muizniece.  

Evika stāsta: “Man šķiet, studēt RTA ir vērts, arī programmu ERASMUS+ iespēju noteikti vajag izmantot. Pirmkārt, tas ir lielisks motivators uzrādīt augstus rezultātus mācībās, lai vispār varētu šajā programmā iesaistīties, otrkārt, neskatoties uz izvēlēto mācību sfēru, vienmēr ir vērtīgi redzēt, kā to pašu dara citās valstīs, kādi ir izaicinājumi, iespējamie citādie risinājumi u.tt. Šoreiz, izvēloties Turciju kā galamērķi, darīju to divu iemeslu dēļ – pirmkārt, jo Turcija ir viena no pasaules lielvalstīm apģērbu un tekstila ražošanā, otrkārt, – kā dizainere un māksliniece vēlējos izkāpt ārpus savas eiropeiskās komforta zonas, pavadīt šo laiku krasi politiski, reliģiski un kultūras ziņā atšķirīgā valstī. Un, protams, vasaras perspektīva visu cauru gadu, jūras tuvums un kalni, tas arī piešķīra šai izvēlei papildus vērtību”.

“Pats mācību process Dokuz Eylul universitātē Turcijas trešajā lielākajā pilsētā Izmirā, teiksim tā, lika atskatīties uz mācību procesa organizāciju Latvijā un novērtēt, cik mēs tomēr esam pretimnākoši, punktuāli, cik ļoti ļaujam izpausties studentu individualitātei mākslas kontekstā. Turcijā ir citādāk, viss ir kanonizēts un ārpus skolotāju noteiktajiem rāmjiem īsti iziet neviens neļauj. Manā gadījumā gan pāris atkāpes tika pieļautas, jo biju ERASMUS+ studente. Tie visi ir sīkumi uz pieredzes un iedvesmas fona, kas tika gūta šajā periodā. Pētot turku kultūru, vēsturi un temperamentu, tapa kolekcija “PATEIBA”, kuras pamatā ir baltās, sarkanās un melnās krāsas uztveres atšķirības Latvijā un Turcijā, pārdomas par to, kā sezonalitāte, klimats un ģeolokācija ietekmē cilvēka rakstura veidošanos un pasaules redzējumu. Mēs esam tik dažādi un redzam pasauli tik atšķirīgi, tomēr dažās mūsu vērtībās ir arī krustpunkti. Maz, bet ir”.

“Vienmēr ir vērtīgi nomainīt vidi sev apkārt un izkāpt no komforta zonas – studijas citās valstīs noteikti ļauj arī pašreflektēt par dzīvi mājās, par mērķiem, tas paver jaunus horizontus, liek vēlēties sasniegt vairāk un skaidri saprast, kas ir tas, ko dzīvē vēlies, un kas ir tas, kam no tās jāpazūd. Vismaz manā gadījumā. Tādēļ silti iesaku šo iespēju izmantot, pie tam, ja ir iespēja, doties ERASMUS+ vienatnē, tad ieguvums būs lielāks”.

Evikai Turcijā pavadītais studiju laiks bijis gana radošs, un viņa Latvijā ir atgriezusies ar jaunu tērpu kolekciju “Pateiba”, kuru prezentēs ne tikai kvalifikācijas darba aizstāvēšanā RTA, bet arī plašākai auditorijai Mākslas piknikā Rēzeknes novada Lūznavas muižā, 13. jūlijā, kā arī Starptautiskajā jauno modes dizaineru konkursā OFF FASHION 2024, ko organizē Kielces Kultūras centrs (Polija) no 18. līdz 21. jūlijam.

Lai Evikai veiksme konkursā, radoša vasara un daudz ideju iedvesmojošām kolekcijām! 

Savukārt, potenciālajiem studētgribētājiem, lai šis stāsts ir iedrošinājums studēt tieši programmā “Apģērbu dizains un tehnoloģija”, jo šīs studijas ir gan vieta radošai pašizpausmei, gan labs pamats nākamajiem studiju līmeņiem, kā arī turpmākai karjerai, ko absolventi veido pietiekami daudzveidīgu, saskaņā ar saviem mērķiem un iespējām.  

Silvija Mežinska,

studiju programmas “Apģērbu dizains un tehnoloģija” direktore,

studiju virziena Ražošana un pārstrāde vadītāja

Foto: Evika Muizniece, Marta Meldra Martinsone