Pasākuma mērķis bija veicināt izpratni par darbu tiesu sistēmā no praktiskā skatpunkta.

Augstākajai tiesai jeb Senātam kā augstākai tiesu varas instancei Latvijā ir būtiska nozīme Latvijas tiesību sistēmas attīstībā un vienotas tiesu prakses izveidē. Studiju procesa ietvaros var tikai iedomāties Tiesas darba apjoma vērienību un intensitāti, tāpēc veiksmīgāk apzināties Tiesas darba ikdienu palīdz klātienes tikšanās ar Tiesas amatpersonu un tiesu sistēmai piederīgām personām.

Atvērto durvju dienas ietvaros apmeklētājiem bija tas gods satikt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatoru Jāni Plepu, zinātniski analītisko padomnieku Jāni Geku un senatora palīdzi Lauru Vigupi. Studentiem tika sniegts ieskats par zinātniski analītiskā padomnieka un senatora palīga amatu pienākumiem, kā arī iepazīstināts ar izaugsmes iespējām tiesu sistēmā. Motivējošas sarunas gaitā, klausoties piemērus no personīgās pieredzes, studenti smēlās vērtīgus padomus, kā uzsākt darba gaitas tiesā, ar kādiem izaicinājumiem jurists var saskarties, strādājot tiesā, un kādas profesionālās īpašības būtu jāattīsta sekmīgam darbam, īpaši uzsverot sadarbības un komunikācijas prasmju svarīgumu.

Pasākuma otrajā daļā studenti apmeklēja Augstākās tiesas muzeju, kur iepazina Latvijas tiesu sistēmas vēsturi un attīstību. Tāpat bija iespēja izstaigāt Tiesu pili un aplūkot tiesas zāles un darba telpas, iegūstot priekšstatu par Augstākās tiesas darbības ikdienu un tās struktūru. Augstākās tiesas apmeklējums bija unikālā iespēja iejusties tiesas darba reālajā vidē.

Pēc Augstākās tiesas apmeklējuma vecākā kursa studenti devās uz Latvijas Republikas Patentu valdi, kur noklausījās Patentu valdes pārstāvju prezentāciju par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumiem: autordarbu un izgudrojumu aizsardzības nozīmi un aktuālajiem izaicinājumiem. 

Ekskursijas izskaņā studenti pulcējās Mākslas muzejā “RĪGAS BIRŽA”, kur izbaudīja iespēju aplūkot mākslas darbu izstādes, kas veicināja interesi par dažādu tautu kultūru un mākslu, kā arī sniedza iespēju atpūsties pēc intensīvajām profesionālajām aktivitātēm. 

Paldies RTA vadībai un RTA Ekonomikas un pārvaldības fakultātes dekānei Ilutai Arbidānei par atbalstu ekskursijas organizēšanā.

RTA studiju programmas “Tiesību zinātne” studenti

Viktorija Larkina, bakalaura studiju programmas “Tiesību zinātne” 3. kursa studente

Jānis Gruzniņš, bakalaura studiju programmas “Tiesību zinātne” 2. kursa students

Foto: Augstākās tiesas konts sociālo mediju platformā “X”