Pēdējos gados sociālie mediji spēlē arvien lielāku lomu modes pasaulē. Tāpēc ir svarīgi neapjukt, būt zinošam, kritiski vērtēt apkārt esošos cilvēku paradumus, kā arī “dzīšanos” pakaļ modei.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) vairāk kā 10 gadus īsteno īsā cikla programmu “Apģērbu dizains un tehnoloģija”. Studiju programmas direktore Silvija Mežinska norāda: “Tā nav gluži programma par modi, bet ir saistīta ar apģērbu projektēšanas procesu. Mūsu studenti gūst zināšanas par materiāliem un tehnoloģijām, attīsta prasmi zīmēt un vizualizēt, rod izpratni un spēju kritiski vērtēt modes vēsturi un tendences. Taču pats svarīgākais – prezentēt savas izstrādātās idejas, lai nākotnē radītu pievienoto vērtību dažādiem tekstila un ādas izstrādājumiem un, iespējams, kļūtu par uzņēmējiem šajā jomā. Vairāki mūsu bijušie studenti ir izveidojuši savus zīmolus vai atvēruši darbnīcas, veiksmīgi darbojas, piemēram, “Zel&K”, “Elzete”, “Skaistums S”, “Ar Gaumi”. 

Studiju programma ir iedrošinājums daudziem jauniešiem pievērsties savam sapnim – konstruēt, modelēt, eksperimentēt ar materiāliem. RTA Inženieru fakultātes Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju centrā ir visas iespējas likt lietā mūsdienīgas tehnoloģijas, veidojot savu tērpu kolekciju. “Nesenā pagātnē mūsu studente Zelma Pīgozne, izmantojot aprīkojumu, sekmīgi radīja somu kolekciju, aizstāvēja diplomdarbu, piedalījās izstādēs, guva godalgotas vietas konkursos. Šajā gadā mūsu 3. kursa studente Evika Muizniece ieguva atpazīstamību ar savu tērpu kolekciju “Pateiba”. Tie ir tikai daži RTA studentu veikumi, jo ik gadu esam dalībnieki konkursos, skatēs, izstādēs,” ar lepnumu stāsta S. Mežinska. 

RTA ir labi aprīkotas telpas, kurā pieejams viss vajadzīgais, lai apgūtu studiju programmu “Apģērbu dizains un tehnoloģija”. Nesen aprīkojums papildināts ar specializēto datorprogrammu Texdesign, 3D vizualizācijas datorkonstruēšana moduli, skaneri ķermeņa mērījumu veikšanai.

Programmas mācībspēki allaž lepojas ar tiem sadarbības partneriem Latvijā un ārzemēs, kuri atbalsta studiju un prakses iespējas, piemēram, SIA Nemo, Artex, Spectre Latvija, Fides Pro, Bencha Muude u.c. (Latvija), Utenos trikotažas (Lietuva). Par to, ka programmas absolventi ir pieprasīti darba tirgū liecina darba devēju interese, vakances uzņēmumos, Tekstila nozares ekspertu padomes sniegtā informācija.

Oktobrī Latgales Industriālais tehnikuma pēdējā kursa audzēknes apmeklējot RTA, atzina, ka nākotnē izskata iespēju turpināt studijas tieši Rēzeknē. Apskatot mūsdienīgās telpas, modernās laboratorijas un pieejamo aprīkojumu, viņas rada pārliecību, ka tieši akadēmija var kļūt par pirmo posmu apģērbu dizaina un tehnoloģiju apguvē.

Savukārt, skolnieces no Kaunatas vidusskolas ieskatījās ne tikai akadēmijā notiekošajā, bet arī iemēģināja roku Modes zīmēšanā, piedalījās ādas apstrādes radošajā darbnīcā. Visinteresantāk šķita veidot pašām savus aksesuārus – atslēgu piekariņus, liekot lietā izdomu un iegūstot jaunas zināšanas un prasmes.

RTA gaiteņos ir redzams studentu veikums – aplūkojami tērpi no kolekcijām, planšetes, kuros atspoguļots idejas izstrādes process. Tāpēc visi interesenti, kuri vēlas apmeklēt RTA, vairāk uzzināt par studiju programmu “Apģērbu dizains un tehnoloģija”, aicināti pieteikt ekskursiju pa tālr.: 26656553 vai rakstīt e-pastu: san@rta.lv . Īpaši tiek gaidītas vidusskolu vecāko klašu grupas. 

Lolita Kivleniece-Kuzņecova, 

RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Publicitātes foto