Par notikumu

No 28. oktobra Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) bibliotēkā būs skatāma Jūlijas Šilovas un Viktorijas Grappas darbu izstāde “Refleksija”. Apmeklētāji varēs aplūkot dažādus darbus – klusā daba, sietspiedes darbi, portreti. Interesenti, kuri nav RTA darbinieki vai studenti, aicināti apmeklējot izstādi, iepriekš sazināties pa tālruni 29441103, lai iekļūtu RTA telpās.

REFLEKSIJA

Pašrefleksija psiholoģijā ir iekšējās komunikācijas process ar sevi. Pamatā šī ilgstošā darbība cilvēkam dod iespēju apzināties savu esošo stāvokli, analizējot savu jūtu un reakciju spektru, izsecinot to cēloņus, meklējot risinājumus. Šis process atdzīvina cilvēka būtības mērķi, papildinot enerģijas rezerves ar pozitivitāti un skaidrāku virziena izjūtu. Lielākajā daļā gadījumu vizuālās mākslas pārstāvju refleksijas process ir acīmredzams, lielisks piemērs ir Jūlijas Šilovas un Viktorijas Grappas darbi.

Jūlija Šilova, dzimusi 1996. gadā. Pēc vidējas izglītības iegūšanas dzimtajā Rīgas pilsētā, iestājusies Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā (RMDV), Mākslu izglītības programmā, tajā ieguvusi ilustratora kvalifikāciju (2017). Turpinot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) Latgales filiālē, ieguvusi bakalaura grādu glezniecībā (2021). Kopš 2021. gada padziļināti studē glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūrā. Māksliniece aktīvi piedalās grupu izstādēs, realizē dažādus radošus projektus.

Galvenie objekti, ar ko māksliniece strādā ir cilvēks un vide. Mākslinieci aizrauj dabas formu pētīšana un analīze. Pētot apkārt esošo vidi, Jūlija cenšas caur savu redzējumu parādīt objektus, aktualizējot unikalitāti. Par galveno vides objektu uzskata Cilvēku, portretos akcentē katra individualitāti, parādot to ar tehniku, kolorītu, raksturīgākajām emocijām, apkopojot tādā veidā sajūtas un iespaidus par konkrētu personību.

Gleznojot klasiskajā manierē, Jūlija rada tēlus, kas balstās uz viņas personīgās pieredzes, sajūtām un emocijām. Lai gan tās ir subjektīvas, Jūlija cenšas radīt universālus tēlus, kas atsauktos daudzos skatītājos. Mākslinieces darbos bieži vien valda trauksmes sajūta, kas nav nomācoša, tā drīzāk iegremdē skatītāju mentālajā telpā, ļaujot sajust darbu, nezinot tā tapšanas detaļas. Pēc Jūlijas domām, mākslai jāvēršas pie lietām, kas ir tuvas un patiesas ikvienam, tuvinot cilvēkus caur to emocionāli.

Viktorija Grappa, dzimusi 1995. gadā. Pēc Rēzeknes 2.vidusskolas pabeigšanas iestājās RMDV, Mākslu izglītības programmā, tajā ieguvusi ilustratora kvalifikāciju (2015). Gads pēc pabeigšanas tika veltīts jau pieaugušo dzīvei. Ņemot vērā dzīves kārdinājumus un izaicinājumus, Viktorijai izdevās iegūt LMA bakalaura grādu Grafikā (2021). Kopš tā laika māksliniece strādā pie savu sapņu realizēšanas, kas saistītas ar skaistumu, tekstilu, fotogrāfijām un spēlēm.

Izstādē “Refleksija” eksponēti Viktorijas sietspiedes eksperimenti, kā arī portreti, kuri ir savu sāpju, vājumu un pārdzīvojumu nesēji. Mākslas darbu tēlu izveide notiek neapzināti, procesa gaitā, saspēlē ar sevi un krāsām, mākslinieces mērķis ieraudzīt un pieķerties pie konkrēta fragmenta, triepiena vai līnijas, kas tajā brīdī pārliecinās, uzrunās, rezonēs ar sevi pašu. Tādēļ gleznošanas process ir ļoti intīms un emocionāls, un apkārtējo cilvēku kritika mākslas darba procesā netiek uztverta, tā paiet garām, jo mērķis ir iedziļināties monologā, nevis diskusijā.